ВНА-кислоти у косметиці
Б'юті-індустрія зараз демонструє справжній бум на кислоти для обличчя. Кожна знайде відповідну для свого типу шкіри: AHA і PHA – для сухої та нормальної, BHA – для жирної та проблемної. Зупинимося докладніше на BHA-кислотах. Чим вони корисні? Як правильно застосовувати, щоб не за...
Б’юті-індустрія зараз демонструє справжній бум на кислоти для обличчя. Кожна знайде відповідну для свого типу шкіри: AHA і PHA – для сухої та нормальної, BHA – для жирної та проблемної. Зупинимося докладніше на BHA-кислотах. Чим вони корисні? Як правильно застосовувати, щоб не зашкодити? І які засоби вибрати? Розповідають наші експерти!
BHA-кислоти для обличчя: що це і кому підійдуть
BHA (бета-гідрокси кислота) ще відома нам як саліцилова кислота. Вперше речовину отримали з кори верби наприкінці ХІХ століття. Усі, хто у підлітковому віці страждав від акне, знайомі з саліцилкою та її чудодійними властивостями – її прописували усі дерматологи для допомоги молодим дівчатам і хлопцям.
BHA найкраще підійде жирній та проблемній шкірі завдяки властивості розчиняти жири – боротьба з блиском на обличчі та комедонами починається саме з цього компонента. Він безперешкодно проникає в пори, очищає їх від себуму, чорних цяток та зроговілих частинок епідермісу, а також бореться з хвороботворними бактеріями, що спричиняють висипання.
Що робить BHA-кислота для шкіри?
- Відлущування. Руйнує зв’язки між клітинами рогового шару, швидко та ефективно відлущує омертвілі клітини та вирівнює рельєф та тон шкіри.
- Звуження пор. Руйнує зв’язок між кератиноцитами в сальних протоках, завдяки чому в порах не накопичується себум і пори звужуються.
- Відновлення. Запускаючи процес відлущування, BHA також активізує поділ та оновлення клітин.
- Антибактеріальна та протизапальна дія. Бореться з патогенними бактеріями, зменшує або запобігає прояву акне, допомагає прищикам загоюватися швидше.
- Освітлювальний ефект. Завдяки відлушуючим властивостям, BHA-кислота робить колір обличчя візуально світлішим, що особливо важливо в боротьбі з пігментними плямами і постакне рубцями.
Різниця між AHA- та BHA-кислотами
Обидві кислоти працюють, покращуючи стан шкіри обличчя. Вони підвищують її еластичність, очищають та звужують пори, висвітлюють пігментні плями, але діють по-різному. Фруктові кислоти (AHA) водорозчинні та підходять для нормального та сухого типів шкіри. Вони змінюють активність ферментного рогового шару для відлущування ороговілих клітин. А ВНА руйнує структуру білків, що скріплюють рогові лусочки. За рахунок жиророзчинності ця кислота проникає глибоко в шари дерми та епідермісу, надає ефект зсередини. АНА, навпаки, діє поверхні, усуваючи гіперпігментацію.
Поєднання кислот АНА і ВНА у складі косметичного засобу завжди ефективне і дозволяє очистити шкіру від відмерлих клітин та надати їй здорового, свіжого та сяючого вигляду. Найбільше ці компоненти принесуть користь дівчатам з тьмяною, роздратованою та пігментованою шкірою.
Як застосовувати засоби з BHA-кислотою
Для досягнення максимального ефекту без подразнення нанось саліцилову кислоту на чисту суху шкіру ввечері. Починай з 1-2 разів на тиждень, уникаючи зони навколо очей і обов’язково захищаючи обличчя сонцезахисним кремом (SPF) вдень, тому що шкіра стає чутливою до ультрафіолету.
Перед нанесенням наступного засобу дай кислоті вбратися і подіяти 5-15 хвилин. Більшість BHA-продуктів (тоніки, сироватки, легкі емульсії) не потребують змивання.
BHA-кислоту краще не поєднувати з ретиноїдами, вітаміном C у високій концентрації та агресивними скрабами, щоб не пошкодити шкіру.
Вагітним можна застосовувати засоби з BHA-кислотою, але з суворими обмеженнями: концентрація до 2%, тільки у вигляді продуктів, що змиваються (гелі та пінки для вмивання) і після обов’язкової консультації з провідним вагітність лікарем і дерматологом.
BHA-кислоти – незамінний компонент для жирної та проблемної шкіри. Якщо ти хочеш, щоб обличчя сяяло красою та здоров’ям, не турбували висипання, жирний блиск та інші проблеми, – обов’язково додай у догляд відповідний засіб із саліцилкою.

